Jalostustoimikunnan uutiset:

JME-geenitestitulosten tallennus rhodesiankoiralle on alkanut

Tiistai 23.1.2024 klo 8.35

Kennelliiton jalostustieteellisen toimikunnan kokouksen 5/2019 päätöksen mukaisesti rhodesiankoiralle on 8.1.2024 avattu sähköinen lähete JME- eli myoklonisen epilepsian geenitestille. Tulokset tulevat näkymään jalostustietojärjestelmässä muodossa: normaali, kantaja tai sairas.

Lue asiasta tarkemmin kennelliiton tiedotteesta.

Olkanivelen osteokondroosiin uudet luokittelutermit

Torstai 11.1.2024

Olkanivelen osteokondroosi luokitellaan 1.1.2024 alkaen termein Todettu tai Ei todettu. Termiin Tulkinnanvarainen ei tule muutosta. Termit muuttuvat takautuvasti myös ennen 1.1.2024 annettuihin Kennelliiton jalostustietojärjestelmässä näkyviin lausuntoihin.

Lisää aiheesta:

Olkanivelen osteokondroosin arvosteluasteikon termeihin muutoksia 1.1.2024 alkaen | Suomen Kennelliitto

Haku päättynyt: Jalostustoimikuntaan uusi jäsen haussa!

Maanantai 4.12.2023 klo 11.29

Kiinnostaako sinua jalostustoimikuntatyöskentely?  

SRB:n jalostustoimikunta etsii uutta motivoitunutta ja aktiivista jäsentä!

Oletko mahdollisesti työtäpelkäämätön eläinlääketieteenopiskelija, eläinlääkäri, luonnepuoleen perehtynyt osaaja, kasvattaja tai muuten vain aktiivinen koiramaailman monitaitaja?

Jos kiinnostuit, laita jalostustoimikunnalle 08.01.2024 mennessä sähköpostiin jalostustoimikunta[at]ridgeback.fi vapaamuotoinen hakemuksesi sisältäen henkilöesittelysi, osaamistaustasi, koirahistoriasi sekä miten haluaisit kehittää jalostustoimikunnan työskentelyä.

Mitä jäseneltä edellytetään?

  • on rodun harrastaja tai kasvattaja sekä kiinnostunut rodun jalostuksesta
  • on puolueeton ja omaa tarpeellista objektiivisuutta
  • on käynyt vähintään kasvattajan ja/tai jalostusneuvojan peruskurssin
  • omaa diplomaattista ja luottamuksellista asiainkäsittelytaitoa
  • omaa kyvyn työskennellä ryhmässä
  • haluaa edistää rodun myönteistä kehitystä ja noudattavaa omassa toiminnassaan ja/tai kasvatustyössään tätä toimintaohjetta.

Muista tutustu myös jalostustoimikunnan toimintaohjeeseen!

Jos kaipaat lisätietoja avoimesta toimikuntapaikasta ja jalostustoimikuntatyöskentelystä, lähetä tiedustelusi osoitteeseen jalostustoimikunta[at]ridgeback.fi

Jalostustarkastuksen 19.11. ilmoittautuminen on auki

Torstai 2.11.2023 klo 11.11

Ulkomuodon jalostustarkastuksessa koiran rakenne arvioidaan yksityiskohtaisesti. Tarkastus pohjautuu rotumääritelmään, jalostuksen tavoiteohjelmassa asetettuihin tavoitteisiin sekä rotukohtaisiin ohjeisiin. Ulkomuodontarkastukseen osallistuvan rhodesiankoiran tulee olla vähintään 2-vuotias.
Tarkastajina toimivat ulkomuototuomari Paula Rekiranta sekä rhodesiankoirakasvattaja Satu Laakso.
Tarkastuksen hinta on 45 euroa/koira (SRB:n jäsenten omistamat koirat) ja 60 euroa/koira (ei-jäsenten koirat). Ulkomuodon tarkastuspaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä, paikkoja tarkastukseen on 14 kpl. Tarkastuksen toteutumiselle osallistuvien koirien minimimäärä on viisi (5).
Rhodesiankoirien ulkomuodon jalostustarkastustuloksen tulevalle koiralle tulee ostaa sähköinen lähete Omakoiran kautta. Ostettu lähete pitää ilmoittaa SRB:n jalostustoimikunnalle, jotta voimme kirjata koiran tarkastuspöytäkirjan Kennelliitolle KoiraNettiin.
Ilmoittautuminen on nyt auki, viimeinen ilmoittautumispäivä on 15.11.2023.
Ilmoittautumiset jalostustoimikunnalle sähköpostitse: jalostustoimikunta[at]ridgeback.fi
Laita sähköpostiin koiran nimi ja rekisterinumero.
Maksutiedot saa ilmoittautumisen yhteydessä, ilmoittautuminen on vahvistettu vasta kun ilmoittautumisten vastaanottajalle on toimitettu maksukuittikopiot ulkomuodonjalostustarkastuksen ilmoittautumismaksusta ja SKL:n sähköisestä lähetteestä.
Ilmoittautuminen on sitova!

Pentuvälityskäytäntö & suositusperiaatteet uusittu

Sunnuntai 15.10.2023

Uusi Pentuvälityskäytäntö & suositusperiaatteet on julkaistu ja se on voimassa 13.10.2023 alkaen. Listalla olevat pentueet tullaan päivittämään uuden ohjeistuksen mukaisiksi.

Rotumääritelmän suomennosta päivitetty

Maanantai 8.5.2023

Kennelliiton rotumääritelmätyöryhmä on kokouksessaan 2.5.2023 vahvistanut SRB ry:n pyytämät korjauksen rhodesiankoiran rotumääritelmän suomennokseen.

Päivitetty rotumääritelmä löytyy sivulta Rotumääritelmä

Uusi pentuvälitysohje ja KEO voimaan 1.4.2023

Torstai 23.2.2023 klo 10.20

Yhdistyksen hallitus ja jalostustoimikunta ovat yhteistyössä päivittäneet Pentuvälitysohjeen ja Kasvattajan eettisen ohjeen (KEO). Molemmat ohjeet ovat voimassa 1.4.2023 alkaen. Molemmat ohjeet löytyvät yhdistyksen kotisivuilta

Kasvattajille tullaan lähettämään lähiaikoina ohjeet uuden KEO:n allekirjoituksesta.

Uusi Pentuvälitysohje ei koske jo tällä hetkellä www-sivuilla julkaistuja yhdistelmiä.

Terveystutkimusten tuki keskeytetty

Torstai 5.1.2023

Ikäväksemme joudumme ilmoittamaan, että yhdistyksen maksama tuki terveystutkimuksille on tällä hetkellä keskeytetty. Päätös on voimassa toistaiseksi ja astuu voimaan välittömästi. Päätöksen taustalla on tietoomme tullut verottajan tulkinta, jonka mukaan terveystutkimustuet tulisi ilmoittaa tulorekisteriin saajalleen veronalaiseksi tuloksi. Näin raskaaseen menettelyyn meillä ei vapaaehtoisvoimin toimivassa yhteisössä ole mahdollisuutta.

Aiheen tiimoilta on käynnissä aloite verottajan suuntaan toisen kerhon toimesta, toivottavasti se kantaa hedelmää ja verottajan tulkinta muuttuu. Tällöin myös me voimme uudelleen keskustella, miten terveystutkimuksia tuetaan yhdistyksen toimesta.

Mahdolliset tiedustelut aiheesta:

Jalostustoimikunta: jalostustoimikunta@ridgeback.fi
SRB ry puheenjohtaja: puheenjohtaja@ridgeback.fi

Jalostustoimikunnan uusi kokoonpano

Maanantai 2.1.2023 klo 11.50

Jalostustoimikunta toivottaa tervetuleeksi luottamustoimeen uuden jäsenensä ja vahvistuksensa Tuija Gustafssonin!

Samalla jalostustoimikunta haluaa kiittää väistyvää jäsentään Laura Lamminsivua hänen suuresta työpanoksestaan jalostustoimikunnan työtehtävien hoitamisessa. Laura on mukana vielä LTE-ihanneluonneprofiilin luomisprosessissa ennen kuin kokonaan jättää työtehtävänsä jalostustoimikunnassa.

Jalostustoimikunnan tavoitat sähköpostilla: jalostustoimikunta@ridgeback.fi

Kennelliiton koirarekisteriohje astuu voimaan 1.1.2023

Lauantai 17.12.2022

Vuoden 2023 voimaan astuu Kennelliiton uusi Koirarekisteriohje.

Tutustu ohjeisiin täällä >>

Jalostuksen tavoiteohjelma 2023-2027

Lauantai 17.12.2022

Jalostuksen tavoiteohjelma (JTO) vuosille 2023-2027 on julkaistu.

Löydät sen jalostustoimikunnan ohjeet ja dokumentit -sivulta >>

Rhodesiankoirien ulkomuodon jalostustarkastus viralliseksi

Maanantai 26.9.2022 klo 13.04

SKL:n JTT hyvinvointityöryhmä on hyväksynyt rhodesiankoirien ulkomuodon jalostustarkastuksen viralliseksi ja tulokset tallennetaan tietokantaan. Aiemmin saatuja tuloksia, vuodet 2020-2021, voi tallentaa vain omistajan takautuvasti Omakoirasta tilaamalla sähköisellä lähetteellä.
Sähköinen lähete tilataan Omakoiran kautta kuten terveystutkimustenkin sähköiset lähetteet. Lähete maksetaan tilaamisen yhteydessä (2 eur). Kun omistaja on tilannut ja maksanut taannehtivasti tallennettavan lähetteen, tulee hänen ilmoittaa Suomen Ridgeback -yhdistys ry:n jalostustoimikunnalle, että haluaa koiran X ulkomuodon jalostustarkastuksen, joka toimitettiin ajankohtana X, kirjattavan Kennelliiton jalostustietokantaan. Tällöin jalostustoimikunta tallentaa pyydetyn pöytäkirjan Omakoiran kautta jalostustietojärjestelmään.
Jalostustoimikunta tallentaa vuoden 2022 ja sen jälkeen järjestettävien ulkomuodon jalostustarkastuksien jalostustarkastuspöytäkirjat Omakoiran kautta jalostustietojärjestelmään. Tarkastuksen voi tallentaa vain koirille, joilla lähete on tilattuna.
Vuoden 2022 ja sen jälkeen ulkomuodon jalostustarkastukseen tulevien koirien omistajien on hyvä muistaa jo ennen tarkastuspäivää tilata tarvittava sähköinen lähete ja ilmoittaa jalostustoimikunnalle, että haluaa tarkastuksen kirjattavan Kennelliiton jalostustietokantaan.

Rhodesiankoiran MH-ihanneprofiili on julkaistu

Perjantai 19.8.2022 klo 11.16

Rhodesiankoirien MH-luonnekuvauksen ihanneprofiili on hyväksytty Kennelliitossa 10.8.2022. Seuraavassa 3/2022 Ridgeback-lehdessä lisää profiilista. Syksyn aikana jalostustoimikunta tekee myös LTE-ihanneluonneprofiilin.


Ridgbacks_kuva_Nina_Lindqvist.jpg
 

Jalostustoimikuntaan uusi jäsen

Perjantai 27.5.2022 klo 14.21

Jalostustoimikuntaan on liittynyt uusi jäsen, Ursula Limnell. Hän kasvattaa rhodesiankoiria kennelnimellä Kizimbi. Ursulaan ja hänen kasvatustyöhönsä voit tutustua Kennel Kizimbin sivuilla >

Samalla jalostustoimikunta ja SRB ry:n hallitus haluavat esittää lämpimät kiitokset Laura Lehtoselle, joka jää pois jalostustoimikunnasta.

Lisätietoa jalostustoimikunnan kokoonpanosta ja sen tehtävistä löydät täältä >

Pentuvälitysohjetta päivitetty

Tiistai 22.3.2022

Jalostustoimikunta on viimeisessä kokouksessaan korjannut pentuvälitysohjeessa olleen numeraalisen virheen ja lisännyt kursiivilla tulkintaohjelausekkeen helpottamaan selkätulosten merkitsemistä pentuvälitykseen. Ennen korjausta pentuvälitysohje saattoi johtaa tulkintaan, että jalostussuosituksia ei tarvitsisi noudattaa, mikäli selkämuutoksen omaavalle nartulle käytetään urosta jolle ei ole mahdollista saada selkälausuntoa. Tällainen tilanne voi aiheutua esimerkiksi silloin, kun käytetään jo kuolleen uroksen pakastespermaa. Tilanteessa, jossa käytetään pakastespermaa, noudatetaan sperman keruuhetken PEVISAa. Näin ollen on tietyissä tilanteissa mahdollista käyttää selkäkuvaamatonta urosta, vaikka nykyinen PEVISA selkäkuvauksen vaatiikin. Sama menettely koskee ulkomaalaisen uroksen kahta ensimmäistä pentuetta.

Jalostussuosituksilla pyritään edistämään rodun terveyttä, ja ne koskevat kaikki pentueita. Suomen Kennelliiton ja Suomen Ridgeback-yhdistyksen jalostussuositusten mukaan selkämuutoksen omaavalle yksilölle tulisi ensisijaisesti etsiä parituskumppani, jolla vastaavia muutoksia ei ole. Kasvattaja voi kuitenkin harkintansa mukaan käyttää selkämuutoksen omaavalle nartulle selkäkuvaamatonta urosta tai urosta, jolla on selkämuutos. Näissä tilanteissa pentueen lisätietoihin merkitään "ei täytä jalostussuosituksia kaikilta osin" ja täsmennetään poikkeama. Yhdistyksen pentuvälityksessä merkinnän "yhdistelmä täyttää jalostussuositukset" voi saada vain sellainen pentue, joka tosiasillisesti täyttää jalostussuositukset kaikilta osin. Näin annamme helposti tulkittavaa informaatiota myös rodusta kiinnostuneille ja pennunhankintaa harkitseville. 

 

Tule mukaan jalostustoimikuntaan - uusi jäsen haussa

Perjantai 4.2.2022

Kiinnostaako Sinua jalostustoimikuntatyöskentely?  

SRB:n jalostustoimikunta etsii uutta motivoitunutta ja aktiivista jäsentä!

Oletko mahdollisesti  työtäpelkäämätön eläinlääketieteenopiskelija, eläinlääkäri, luonnepuoleen perehtynyt osaaja, kasvattaja tai muuten vain aktiivinen monitaitaja? Jos kiinnostuit, laita jalostustoimikunnalle 18.3.2022 mennessä sähköpostiin jalostustoimikunta@ridgeback.fi  vapaamuotoinen hakemuksesi sisältäen henkilöesittelysi, osaamistaustasi, koirahistoriasi sekä miten haluaisit kehittää jalostustoimikunnan työskentelyä.

Muista tutustu myös jalostustoimikunnan toimintaohjeeseen!

Jos kaipaat lisätietoja avoimesta toimikuntapaikasta ja jalostustoimikuntatyöskentelystä, lähetä tiedustelusi osoitteeseen jalostustoimikunta@ridgeback.fi

Olkanivelten lausunnot INCOCista KoiraNetiin

Perjantai 4.2.2022

INCOC -lausuntopalvelussa ennen 1.1.2021 annetut kyynärnivelten inkongruenssi- ja olkanivelen osteokondroosin lausunnot on nyt mahdollista julkaista Kennelliiton jalostustietojärjestelmässä omistajan hyväksynnällä.

Lisätietoja Kennelliiton uutisessa.

Kennelliiton uusi kasvattajasitoumus

Keskiviikko 2.2.2022

Kennelliitto on päivittänyt kasvattajasitoumuksen. Uusi kasvattajasitoumus on tullut voimaan vuoden 2022 alusta. Vanhan kasvattajasitoumuksen voimassaolo päättyy 31.5.2022. 

Lue uutinen Kennelliiton sivuilta.

Käytöskysely 2022

Maanantai 3.1.2022

Suomen Ridgeback-yhdistys ry haluaa käytöskyselyn avulla kartoittaa rhodesiankoirien tämän hetkistä tilannetta käytöksen osalta. Tuloksia verrataan aiempien toteutuneiden käytöskyselyiden tuloksiin, niitä voidaan myös viitteellisesti käyttää rodun ihanneluonneprofiilia mietittäessä.  Kyselyyn annetut vastaukset tallennetaan Suomen Ridgeback-yhdistys ry:n jalostustoimikunnan käyttöön ja vastauksista tehdään kooste, joka julkaistaan. Koirakohtaisia tietoja tai henkilötietoja ei julkaista, luovuteta tai käytetä muihin tarkoituksiin kuin tässä on mainittu. Kyselyyn voi vastata jo aiempina vuosina vastattujen koirien osalta kuin myös menehtyneiden koirien osalta. Kyselyn vastauksia pääsee tarkastamaan Suomen Ridgeback-yhdistys ry:n jalostustoimikunnan jäsenet. Kyselyn vastaukset käsitellään luottamuksellisesti.

Kyselyn vastausaika on 3 viikkoa, 3-24.1.2022.

Pääset täyttämään kyselyn tästä.

Rhodesiankoirien silmäluomiongelmat

Maanantai 20.12.2021

Viimeisimmässä Ridgeback lehdessä "Jalostustoimikunnan kynästä" palstalla kirjoitettiin rhodesiankoirien silmäluomiongelmista. Silmäluomiongelmia esiintyy rhodesiankoirilla jonkin verran. Silmäluomiongelmat ovat perinnöllisiä. Luomen rakenneviat aiheuttavat koirille monesti huomattavaa haittaa, ne katsotaan siten kipua tuottaviksi silmäsairauksiksi. 

Suomen Kennelliiton linjauksen mukaan lievissä tapauksissa koiraa voi käyttää jalostukseen, mutta parituskumppaniksi on valittava vaivan suhteen mahdollisimman terve yksilö. Vakavia tapauksia sekä kirurgista hoitoa vaativat tai näkökyvyltään heikentyneitä yksilöitä, ei pidä käyttää jalostukseen. 

Eläinlääkäri voi antaa leikatun koiran omistajalle lausunnon toimitettavaksi esim. rotujärjestölle ja toivommekin, että rodun silmäluomitilanteen seuraamiseksi kasvattajat ja omistajat ilmoittaisivat koirilla esiintyvistä silmäluomiongelmista SRB:n jalostustoimikunnalle.
Koiran ulkomuotoon vaikuttavat operaatiot rajoittavat myös koiran osallistumisoikeutta näyttelyihin.

Lue artikkeli tästä.

Vanhemmat kirjoitukset »