Juoksulajit

VALIOGALLERIA 

Rhodesiankoiran alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut toimia suur- ja pienriistan metsästyskoirina. Ne ovat metsästäneet 2-5 koiran ajueissa ja siten nykyisistä juoksuharrastuslajeista lähimpänä alkuperäiskäyttöä ovat ajuekisat. Rhodesiankoiran tulee olla nopeita ja ketteriä, rakenteeltaan ne eivät saa olla liian voimakkaita ja mastiffimaisia eivätkö myöskään liian kevyitä ja vinttikoiramaisia. Rhodesiankoirat metsästävät pääasiallisesti näköhavainnosta ja soveltuvat ominaisuuksiltaan erinomaisesti käytettäväksi vinttikoirien juoksukokeissa. Rhodesiankoirat ovat yleensä vietikkäitä, viehevarmoja ja kestäviä juoksijoita. Vinttikoirakokeiden tarkoituksena on koirien metsästys- ja juoksuominaisuuksien kartoittaminen, ominaisuuksien säilyttäminen sekä juoksuharrastustoiminnan ja harrastajien yhteistyön kehittäminen. Maastojuoksukirjaa voi koiralle hakea sen täytettyä 15 kuukautta, kokeisiin se voi osallistua sinä päivänä kun se täyttää 18 kuukautta ja juoksuoikeus päättyy vuonna, jolloin koira täyttää kahdeksan (8) vuotta.

Radalla rhodesiankoirat alkoivat aktiivisesti juosta syksystä 1996 Turun Vätin radalla, vuodesta 1998 ratajuoksuharrastus alkoi näkyä myös Helsingin seudulla ja rhodesiankoirat alkoivat näkyä myös mm. Hyvinkään Sveitsin radalla. . Rhodesiankoirille lähdettiin ajamaan epävirallisia kilpailuoikeuksia vuonna 2000. Ensimmäiset epäviralliset maastojuoksunäytöskisat olivat toukokuussa 2001 Turun Liedossa. Kun rhodesiankoirat vuonna 2010 saivat vihdoin viralliset juoksuoikeudet maastojen osalta, oli yli 120 rhodelsiankoiralla ”epävirallinen” R-alkuinen kilpailukirja (rata + maasto), jotka on numeroitu esim. R006, joita Suomen vinttikoiraliitto vaihtoi SKVL:n maastojuoksukirjoiksi.

Vinttikoirakokeisiin kuuluu neljä koemuotoa: ratakokeet, maastokokeet, erikoiskokeet ja ajuekokeet. Rhodesiankoirien maastokoemuoto kuuluu erikoiskokeiden ryhmään.
 
Maastojuoksukokeessa rhodesiankoirat kilpailevat vinttikoirakokeisiin kuuluvassa erikoiskokeessa ”näöllään ajavien koirien maastokoe”. Maastokokeissa rata mutkittelee maastossa oikean riistan liikkeitä imitoiden, radan suunnittelee kisan ratamestari. Rata on pituudeltaan noin 600-1000 m. Larus_Marko_Pessi.jpgMaastokokeissa koirat juoksevat pareina, jos koiria on pariton määrä, voi koira juosta lähdön myös yksin. Yleensä parit arvotaan, joihinkin kokeisiin koirat voidaan ilmoittaa pareina (jolloin ne myös mahd. finaaliin päästessään juoksevat parina). Maastokokeessa juostaan alkuerä ja finaali. Yleisesti finaalin pisteraja on 150 p, mutta tuomarit voivat kohottaa sitä koekohtaisesti. Maastokokeissa on kolme (3) tuomaria, joilla kullakin on jaettavana 100 pistettä. Koirakohtainen lähdön tuomaripistemäärä on täten maksimissaan 300 p. Arvostelukategoriat ovat  nopeus, innokkuus, älykkyys, ketteryys, kestävyys, joista jokaisesta osa-aluuesta max. pisteet ovat 20 p. Arvioinnissa otetaan huomioon koiran rotu ja rodulle tyypillinen ajotyöskentelytapa.

Myös Balttiassa rhodesiankoirat voivat juosta virallisesti maastokisoissa, sivun alareunasta voit tutustua Suomen lisakalenterin lisäksi mm. Viron kisakalenteriin! 

Ajuekoe on uusin laji juoksulajien perheessä, siinä koirat juoksevat kolmen koiran ajueena. Myös ajuekokeissa rata mutkittelee maastossa oikean riistan liikkeitä imitoiden ja radan on suunnitellut   ratamestari. Lue tästä ajuekokeen esittely pähkinänkuoressa >> Ensimmäisen Suomen ajuemestaruus 2016 -kokeen (SAM-2016) Mänttä-Vilpulassa voitti rhodesiankoira-ajue ja samana päivänä järjestetyn päivän kakkosajuekokeen voitti myös rhodesiankoira-ajue. Ajuekoe soveltuu erinomaisesti rhodesiankoirien rotutyyppisten metsästysominaisuuksien mittaamiseen. Tästä näen SAM-16 ajueen juoksuvideon.

Ratajuoksussa rhodesiankoirilla on epäviralliset kilpailuoikeudet ja ne voivat kilpailla näytösluontisesti, jos kilpailun kohdalla on merkintä ”myös RH”. Ratajuoksukilpailuissa koirat lähteävät vieheen perään kopeista ja täyslähtö on kuusi (6) koiraa. Ne juoksevat vieheen perässä ovaalin muotoisella radalla (280 m/480 m). Viehevarmuuden merkitys korostuu ratajuoksussa. Kilpailun voiton vie nopein koira. Ennen näytösluontoisiin kisoihin osallistumista tulee rhodesiankoiralla olla epävirallinen kilpailukirja. Sen saavuttamiseksi tulee koiran suorittaa säännöissä määritellyt koelähdöt hyväksytysti. Suomen Vinttikoiraliiton sivuilta löytyy tarkemmat tiedot koelähdöistä ja niiden vaatimuksista. Kun koelähdöt on suoritettu, anotaan Suomen vinttikoiraliitolta kilpailukirja. Tämän jälkeen koira voi osallistua virallisiin ratajuoksukilpailuihin näytösluontoisesti, jos rodulla on osallistumisoikeus kyseiseen kisaan. 

Django_lahto_Sunna_Kivisalo.jpg

Kokeisiin osallistumiseen tarvitaan SVKL:n myöntämä kilpailukirja!

Saadakseen kilpailukirjan koiranomistajan tulee kuulua johonkin Suomen Vinttikoiraliiton alaiseen jäsenyhdistykseen (esim. Suomen Ridgeback-yhdistys tai jokin vinttikoirakerho). Koiran tulee olla myös Suomen Kennelliiton rekisterissä, rokotettu ja tunnistusmerkitty.
 
Jos olet vasta aloittamassa koirasi kanssa kisauraa, tulee sinun täyttää kilpailukirja-anomuslomake (ks. linkki sivun lopusta). Lomake löytyy Suomen Vinttikoiraliiton sivuilta. Sivuilta löytyy myös tarkemmat ohjeet kirjan hakemiselle hintatietoineen.

Kaikissa koemuodoissa koirallasi tulee kisavarusteina olla kilpailukirjan lisäksi myös juoksukoppa ja juoksumanttelit. Maastojuoksussa tarvitaan kaksi (2) manttelia (sininen ja punainen), ajuekoetta varten tarvitaan kolme (3) manttelia (punainen, sininen, valkoinen) ja radan näytöslähtöjä varten tarkoin määritellyt värilliset numeroidut manttelit. Ne voit joko tehdä itse tai hankkia valmiina. Maastokisoissa koirat juoksetvat ilman pantaa, koiraa lähetettäessä voidaan käyttää lähetyshihnaa tai ns. "slipperiä", joka ei jää koira kaulaan. Lisätietoa juoksukopista, mantteleista & slippereistä saat lajivastaava Satu Laaksolta (bawabu (at) yahoo.com).

(Kuvat copyright: Marko Pessi ja Sunna Kivisalo / Video: Sanna Janhunen)

KILPAILUKIRJAN HAKEMINEN

VINTTIKOIRAKOKEIDEN SÄÄNNÖT

SUOMEN KILPAILUKALENTERI 

VIRON KILPAILUKALENTERI