Agility

agility_2.jpgKokoonsa nähden ketterä rhodesiankoira sopii yllättävän hyvin agilityyn, vaikka aivan maailmanhuippua ei rhodesta ehkä saa. Rhode on nopea oppimaan ja yleensä eri esteet ja ohjausliikkeet opitaan nopeasti. Motivoinnissa tulevat eteen suurimmat haasteet rhoden kanssa – työintoa ei ole yhtä paljon kuin paimentavilla/palveluskoiraroduilla ja agilityssä kuten muissakin lajissa pitää rhode saada motivoitua tekemään. Rhodella on myös pitkät loikat, joten pieniä käännöksiä ja kontakteja tulee harjoitella huolella alusta lähtien.

Ohjaajan ja rhoden agilityoppiminen

Motivoitumishaasteista johtuen yleisohjeena voi sanoa, että ohjaajan tulee harjoitella omia liikkeitään riittävästi ennenkuin edes ottaa koiraa mukaan liikkeeseen. Yksittäinen harjoitteluhetki tulisi pitää melko lyhyenä, jotta koiralla riittää intoa tekemiseen. Yleensä rhodet ovat rohkeita eri esteiden suorittajia. Rhoden koosta johtuen on huomioitava erityisesti yksi asia, joka ensikertalaiselta helposti jää alussa huomioimatta; kontaktiesteet

Alussa rhode voi suorittaa kontaktiesteet kauniisti ravaten, mutta koiran oppiessa enemmän agilityn hauskuudesta myös vauhti kasvaa ja valitettavan monella rhodella on ongelmia kontaktiesteiden kanssa – se loikka on vaan niiiiin pitkä. Tästä johtuen ohjaajan tulee jo ensimmäisestä tunnista lähtien miettiä ja päättää miten kouluttaa kontaktiesteet: suosituksena on 2 on 2 off eli pysäytys kontakteille.

Rhodesiankoiran palkkaaminen

agility_1.jpgPalkkana useimmilla rhodeilla toimii erilaiset namit ja jotkut innostuvat myös saalistusleikeistä. Ykkösnameina varmasti eri riista/maksaherkut kuten muillakin koirilla. Kun on agilityn makuun päästy, niin yhdessä ohjaajan kanssa tekeminen on jo koiralle palkitsevaa – makupalan toimiessa lisäbonuksena.

Palkkaamiseen tulisi aina kiinnittää riittävästi huomiota, jotta rhodellakin olisi palava halu tehdä agilityä, vaikka sää ei aina Suomessa treenausta suosikaan.

Agility rhodesiankoiran kanssa on hauska harrastus ja 2 rodun edustajaa on nähty jopa SM-kisoissakin, ensimmäistä agilityvaliota vielä kuitenkin odotellaan....