HANKITAANKO MEILLE RHODESIANKOIRA?

img_4883.jpg
Rhodesiankoira on kookas, voimakas, toimelias ja älykäs koira, joka vaatii fyysisen liikunnan lisäksi älyllisiä virikkeitä kehittyäkseen tasapainoiseksi yksilöksi. Varsinkin alle vuoden ikäinen koira vaatii paljon aikaa ja vaivannäköä. Ennen hankintapäätöstä sinun on hyvä harkita tarkkaan, onko sinulla tarpeeksi aikaa ja mielenkiintoa koiran kasvattamiseksi yhteiskuntakelpoiseksi. Rhodesiankoirat kehittyvät aikuisiksi erittäin hitaasti. Nuori koira saattaa tuhota ja olla äänekäs yksin ollessaan. Tämä saattaa liittyä liikunnan tai henkisen aktivoinnin vähyyteen. Syynä voi olla myös omistajan ja koiran välisen suhteen ongelmat tai koiran eroahdistus.

Rhodesiankoira on ehdottomasti peruskoulutettava heti pentuna. Kehittyäkseen tasapainoiseksi ja yhteiskuntakelpoiseksi koirakansalaiseksi se kaipaa selkeää, kärsivällistä, reilua ja johdonmukaista johtajaa. Rhodesiankoira on pentuna sosiaalistettava erilaisiin tilanteisiin, tapahtumiin ja lajitovereihin. Pentu ja nuori koira voi olla hyvinkin raju ja riehakas, joten sen on hyvä oppia kuuntelemaan ja toteuttamaan omistajan antamia käskyjä mahdollisimman varhain. Onnistuneen koira-omistaja -suhteen lähtökohtana on molemminpuolinen luottamus. Opi siis tuntemaan oma koirasi ja panosta sen kanssa yhdessä tekemiseen.


Nuori ja kasvava rhodesiankoira, verrattain suurikokoisen ja nopeasti kasvavan rodun edustajana, saattaa altistua kasvuhäiriöille. Sen luusto ja nivelpinnat ovat nopean kehittymisen vuoksi pehmeitä eikä sillä ole riiTtävän voimakkaita tukikudoksia. Kasvukauden aikana rhodesiankoiran tulisi olla mieluummin hieman liian laiha kuin liian lihava. Kasvava nuori koira tarvitsee runsaasti omaehtoista liikuntaa. Alle vuoden ikäistä rhodesiankoiraa ei kuitenkaan saa rasittaa kohtuuttoman pitkillä lenkeillä eikä se saa kulkea jatkuvasti rappuja, hyppiä autoon tai kiville ja liukastella lattioilla tai jäällä. Jos koira alkaa osoittaa väsymyksen merkkejä, on suorittaminen lopetettava. Kaiken lähtökohtana on terveen harkinnan ja maalaisjärjen käyttö. Aktiivista koiraa ei pidä yrittää väsyttää fyysisellä rasituksella vaan henkisellä aktivoinnilla.

Ihmisen parhaan ystävän pitäminen aiheuttaa kustannuksia, joista hankintahinta lienee pitkällä aikavälillä pienin. Jos pidättäydyt hankinnoissasi vain välttämättömässä, kustannukset eivät muodostu kohtuuttomiksi. Mutta jos haluat ystävällesi vain parasta, todellisuus lienee hyvinkin toisenlainen. Ennen hankintapäätöstä on siis hyvä miettiä, millaiset taloudelliset edellytykset sinulla on koiran pitämiseen.

  • Kookkaan ja liikunnallisen koiran asianmukainen ruokinta on varsin kallista. Erityisesti nuoren kehittyvän koiran ruokinta tulee olla korkealuokkaista.
  • Koiran rokotusten asianmukaiseen ylläpitämiseen sekä yleiseen terveydenhoitoon uppoaa sievoisia summia.
  • Pentu kannattaa vakuuttaa niin eläinlääkärikulujen kuin sen mahdollisesti toiselle osapuolelle aiheuttamien vahinkojen varalta.
  • Koira tarvitsee erilaisia tarvikkeita kuten taluttimia, pantoja, petejä, talvitakkeja, ruoka- ja vesikuppeja, karvanhoitovälineitä, kynsileikkurit jne.
  • Koiran kanssa harrastaminen aiheuttaa kustannuksia, kuten mm. erilaisten yhdistysten jäsenmaksut, ohjatut koulutukset, kilpailu– ja näyttelyilmoittautumiset, matkat tapahtumiin.
  • Koiran pitäminen asettaa vaatimuksia asumistilan ja ympäristön suhteen. Kannattaa jo etukäteen tutustua ympäröiviin koiraystävällisiin ulkoilumaastoihin. Jos sinulla ei ole autoa, on hyvä selvittää, miten asuinpaikkakunnallasi suhtaudutaan koiriin julkisissa kulkuneuvoissa.
img_5590.jpgPentu tulee aina totuttaa lapsiin. Laumajärjestyksessä myös perheen lasten tulee olla koiran yläpuolella. Lapsia, olivat he omia tai vieraita, ei saa koskaan jättää valvomatta koiran kanssa. Lapsi ei koskaan voi olla päävastuussa koirasta. Ennen pennun tuloa perheen on hyvä istua alas ja sopia yhteisistä koirankasvatuk-sen pelisäännöistä, jotta kaikki perheenjäsenet toimivat yhdenmukaisesti. Pennulla pitää olla oma paikka, jonne se voi hakeutua lepäämään ilman häiriötekijöitä ja jossa se tietää saavansa olla rauhassa.

Rhodesiankoira on itsenäinen ja arvonsa tunteva koira. Se on mukavuudenhaluinen ja pitää läheisyydestä. Se ei missään tapauksessa, ei myöskään karvansa puolesta, ole piha- tai tarhakoira!