Pentujen kysyntä hiipunut

08.11.2023

Olemme yhdistyksessä huolestuneena seuranneet pentujen kysynnän kehitystä yli roturajojen. Pentujen kysyntä on vähentynyt useimmissa roduissa voimakkaasti ja erityisesti kysynnän hiipuminen tuntuu kohdistuvan isokokoisten rotujen pentuihin. Samaan aikaan rhodesiankoirien käytösongelmien ja kodinvaihtojen määrä näyttää kasvaneen.

Rhodesiankoiran rotuominaisuudet huomioiden potentiaalisten pennunostajien joukko on verraten pieni. Rotu vaatii sitoutuneen ja aktiivisen kodin, jolla on resurssit ja osaaminen kouluttaa koirasta yhteiskuntakelpoinen yksilö.

Nykyisen kysynnän ollessa pohjalukemissa jokaisen kasvattajan olisi syytä harkita pentueiden teettämistä vielä entistäkin tarkemmin. Tilanteessa, jossa varauksia on vain kourallinen, ei tulisi pentusuunnitelmia toteuttaa. Viime aikoina on käynyt hyvin varatuissa pentueissakin niin, että ostajat peruvatkin varauksensa viime hetkellä erinäisiin syihin vedoten. Kasvattajilla tulee aina olla valmius pitää pentuja kotona yli luovutusiän, mikäli sopivia koteja ei ole tarjolla. Tämän lisäksi kasvattajalla tulee olla resurssit sosiaalistaa ja kouluttaa mahdollisia pitkälläkin yliajalla kasvattajan luona asuvia pentuja.

Yhdistys haluaa myös muistuttaa siitä, että jokaisen yhdistelmän tulee olla tarkoin harkittu. Kasvattajien tulee pyrkiä siihen, että potentiaaliset jalostuskoirat ja kasvatit terveystutkitaan ja luonnekuvataan mahdollisimman laajasti. Saatuja tuloksia tulisi hyödyntää jalostuspäätöksien tekemisessä, eikä laajasti terveys- tai luonneongelmia periyttäviä yksilöitä tule käyttää jalostukseen uudelleen. Kasvattajan tulee myös osata luopua jalostuskäytöstä kokonaan, mikäli yksilössä ilmenee voimakasta ei toivottua käytöstä kuten aggressiivisuutta tai arkuutta. On hyvä huomioida, että mahdollisimman laajasti terveystutkitut ja luonnekuvatut pentueet auttavat myös muita rodun kasvattajia ja palvelevat koko rotua.

Suomen Ridgeback-yhdistyksen jalostustoimikunta auttaa mielellään rodun kasvattajia tarvittaessa kaikissa jalostukseen liittyvissä asioissa. Jalostustoimikunnan tavoittaa osoitteesta jalostustoimikunta@ridgeback.fi.
02.05.2024Hallitus 2024-2025
26.04.2024Uutta kotia etsii kaksi rhodesiankoiraa
23.04.2024Tapahtumakalenterissa tapahtuu
23.04.2024Pentuetietoja päivitetty
12.04.2024HUOM! Uusi ajankohta ma 29.4. - Vuosikokous 2024, kutsu
08.04.2024Pentuvälitystä päivitetty
21.03.2024Pentuvälityksessä uutisia
04.03.2024Pentuetietoja päivitetty
23.02.2024Venäläisten ja valkovenäläisten koirien rekisteröinti
22.02.2024Koe-, kilpailu- ja näyttelypuolen muutoksia

Siirry arkistoon »