Rhodesiankoira

YLEISVAIKUTELMA

Otso_November_2015.jpgRhodesiankoira on keskikokoinen, hyvin tasapainoinen, voimakas ja lihaksikas koira. Se on sopusuhtainen, erittäin kestävä ja verraten nopeasti liikkuva. Siinä korostuu ketteryys, tyylikkyys, ja terve rakenne, ei massiivinen olemus. Rhodesiankoira on vehnänvärinen vaaleasta punaiseen. Hieman valkoista väriä rinnassa ja varpaissa hyväksytään.  Rodun erikoisuus on selän kuvio, RIDGE, joka muodostuu vastakarvaan kasvavista karvoista. Se on rodun tunnusmerkki.

LUONNE

Rhodesiankoira (Rhodesian Ridgeback) on luonteeltaan rohkea, tarmokas, toimiva ja uskollinen. Aktiivisena koirana se tarvitsee paljon virikkeitä kehittyäkseen tasapainoiseksi yksilöksi. 

Metsästäjä, vahti ja ystävä 

hiekalla.jpgRhodesiankoiran sanotaan olevan hyvä yhteistyökumppani - ei sokeasti käskyjä noudattava orja. Rhodesiankoira on kunnioitusta herättävä ja älykäs. Vieraita kohtaan rhodesiankoira on varautunut, mutta ei aggressiivinen eikä arka.

Rhodesiankoiran alkuperäinen tehtävä oli suurriistan, erityisesti leijonan, jäljittäminen ja pysäyttäminen ja sen aloillaan pitäminen suuren ketteryytensä avulla, kunnes metsästäjä saapui paikalle. Koirat työskentelivät itsenäisesti ja kehittyivät vuosien saatossa älykkäiksi, voimakasluonteisiksi koiriksi, joilla on erinomainen fysiikka. Myöhemmin rhodesiankoiraa on käytetty vartiointitehtävissä - tehtävä johon sitä käytetään edelleen menestyksekkäästi mm. rodun kotimaassa. Tänä päivänä rhodesiankoiraa pidetään erinomaisen seurakoirana. Se soveltuu myös hyvin lapsiperheisiin.

Pennun luonne

Rhodesiankoiran pentu on hauska, utelias, rohkea ja erittäin energinen. Rodulle ominainen pidättyväisyys tulee esille vasta, kun koira tulee sukukypsäksi. Pentuajan sosiaalistamisella on erittäin tärkeä merkitys koiran kasvussa tasapainoiseksi yksilöksi. Koska rhodesiankoira on utelias, se myös keksii mitä ihmeellisempiä asioita hauskuuttaakseen itseään! Pentu/nuori voi tuhota asuntoa, jos joutuu olemaan pitkiä aikoja (yli 4 tuntia) yksin kotona. Tuhot alkavat vasta noin 6-9 kuukauden iässä. Nuoren koiran aika käy pitkäksi ja on itsestään selvää että se ei "jaksa" nukkua 8-9 tuntia päivästä, kun omistaja on töissä. Varaudu tuhojen tekoon jo ennen pennun hankkimista, jos joudut olemaan töissä kodin ulkopuolella. Rajaamalla alue, jossa koira saa olla päivisin, vältyt suuremmilta tuhoilta. Jotkut ovat käyttäneet kuonokoppaa menestyksekkäästi tuhojen välttämiseksi. Muista, että ei ole aina kyse pelkästään sinun mielipahasta - kyse voi olla myös koiran hengestä, jos se esim. sotkeutuu johonkin johtoon tai syö jotain sopimatonta.

Täysikasvuinen rhodesiankoira
kuva11.jpg

Täysikasvuinen rhodesiankoira on kotioloissa rauhallinen ja usein hyvin huomaamaton, mutta energinen lenkeillä. Se rakastaa talvisin maata joko sohvalla tai takkatulen äärellä tai kesällä paistattaa päivää auringossa. Näennäisesti laiska koira muuttuu kuitenkin tarvittaessa varsin voimakastahtoiseksi vahdiksi.

Aikuinen rhodesiankoira ei ole kova haukkumaan. Vahtiessaan pihaa/reviiriään sen kumea haukku kuuluu yleensä kun vieras henkilö tulee tontille. Kerrostalossa asuvalla rhodesiankoiralla ei ole reviiriä jota vahtia, jolloin se on yleensä hiljainen. Rhodesiankoira osallistuu mielellään kaikkeen toimintaan perheensä kanssa.

Rhodesiankoira on erittäin hitaasti kehittyvä rotu. Vasta noin 3-vuotias koira on sekä fyysisesti että psyykkisesti täysin kehittynyt. Pentuvaiheen ja täysikasvuisen rhodesiankoiran väliin mahtuu monta eri vaihetta - haamukausia - pelkotiloja - uhitteluja - laumajärjestyksen selvittelyä. Ensimmäinen uhmaikä on noin 4 kk vanhana, toinen uhmaikä noin 12 kk vanhana ja kolmas uhmaikä noin 18 kk vanhana. Jos pennulla on selvä johtajahahmo eivät uhmaiät tuota minkäänlaista ongelmaa. Hyvä ihmisjohtaja on luotettava, turvallinen, määrätietoinen ja OIKEUDENMUKAINEN koiria kohtaan.

Älykäs ja itsenäinen rhodesiankoira

Koska rhodesiankoira on älykäs ja voimakastahtoinen, mutta silti herkkä koira, on sitä pennusta lähtien koulutettava määrätietoisesti ja johdonmukaisesti, malttia ja usein myös viekkautta käyttäen. Aikuinen rhodesiankoira on vieraita kohtaan pidättyväinen. Ystävystyessään rhodesiankoirasta saa kuitenkin elinikäisen kumppanin.

Rotu on lojaali omistajaansa kohtaan ja puolustaa voimakkaasti omaa "laumaansa". Se on ystävä, joka ei unohda sille annettua rakkautta - eikä myöskään kokemaansa vääryyttä. Se on arvonsa tunteva koira joka koko olemukseltaan huokuu voimaa, mutta samalla myös kumppanuutta. Usein rhodesiankoirista löytyy aimo annos myös huumorintajua - ja pilke silmäkulmassa ne voivat toteuttaa mitä uskomattomampia tekoja.

HARRASTUSKOIRA

Rhodesiankoira on hyvin monipuolinen harrastuskoira. Mm. seuraavia lajeja harrastetaan Suomessa:

Tottelevaisuuskoulutus
Agility
Lasten pulkkavedot
Maasto- ja ratajuoksu (viralliset oikeudet maastojuoksuun, epäviralliset radalle)
Palveluskoiralajit (pk-jälki, pk-haku, viesti)
Rauniokoiratoiminta
Metsästysjäljestys (MEJÄ)

Rhodesiankoira haluaa miellyttää ohjaajaa, jos suhde on hyvä. On muistettava, että rhodesiankoira ei sokeasti tottele ohjaajan käskyjä, vaan tuntuu arvioivan jokaisen käskyn jälkeen tilannetta ja jos käsky tuntuu mielekkäältä se toteutetaan. Rhodesiankoiran kanssa tehdään YHDESSÄ töitä. Koiraa on koulutettava määrätietoisuudella, mutta samalla myös viekkautta käyttäen. Koulutuksesta tulee tehdä hauska hetki - pakottamalla ei pääse pitkälle. 

MUISTILISTA RHODESIANKOIRAN KOULUTUKSEEN

kuva14.jpg

Yhteistyö ja motivointi ovat kaiken A ja O. Opi palkitsemaan koiraasi heti kun se tekee jotain oikein. Positiivisella vahvistamisella nopeutat koiran oppimista. Negatiivisella vahvistamisella (torut, EI-käskyt yms.) voit myös opettaa koiraa tekemään vääriä asioita! Muista OIKEA-AIKAINEN palkitseminen!

Kouluta vain lyhyitä hetkiä kerrallaan - mutta tarpeeksi usein.   Älä hanki koulutusrutiineja. Rhodesiankoira kyllästyy nopeasti samaan koulutusohjelmaan. Hyvä motivointikeino rhodesiankoiralle on makupalat.

Rhodesiankoirat ovat herkkiä "body talkille" eli kehon elekielelle, käytä tätä hyväksesi koulutuksessa. Käytä TEHOKKAASTI ääntäsi kouluttaessasi (esim. iloista/innostavaa ääntä ja eri äänenpainoja yms). Älä koskaan kouluta koiraasi, jos olet vihainen tai väsynyt, sillä kiukku siirtyy huomaamattasi myös koiraan eikä koulutuksesta tule mitään.

"Lue" koirasi luonnetta oikein. Jotkut rhodesiankoirat ovat huumorintajuisia - nämä yksilöt ovat todella hauskoja seuralaisia, jotka keksivät kepposia huumorinpilke silmäkulmassa, eivät ilkeyttään.

Koirat oppivat nopeasti tiettyjä tapoja - käyttäytymismalleja. Opeta koirallesi hyviä käyttäytymismalleja ja karsi heti alkuunsa huonot tavat pennulta (esim. kehu aina pentua, kun se tekee hädän ulos, älä koskaan anna pennun hypätä vieraita vastaan yms.).

Muista, että jokainen koira on YKSILÖ - kouluta sen mukaisesti!

koonnut: Marianne Gellin